Een nieuwe code op het etiket: de UFI

Binnenkort verschijnt een nieuw element op de etiketten voor verpakkingen van gevaarlijke stoffen: de UFI-code.

V: Wat is de UFI-code?
A: UFI is een uit zestien tekens bestaande code, de Unique Formula Identifier. Of in het Nederlands: Unieke Formule Identificatie. De eerste producten worden vanaf 1 januari a.s. voorzien van een UFI-code. Vanaf 2024 is de UFI-code verplicht op de etiketten van álle producten die vanwege de (mogelijke) gevolgen voor de gezondheid en hun fysische effecten als gevaarlijk zijn geclassificeerd.

V: Waarom is er straks de UFI?
A: Ondernemingen die (mogelijk) gevaarlijke producten verhandelen, zijn verplicht om alle relevante informatie hierover – zoals kleur, samenstelling en toxicologische informatie – te ` verstrekken aan vergiftigingscentra. De UFI koppelt deze informatie eenduidig aan het betreffende product.

V: Wat is het doel van de UFI?
A: De UFI en andere informatie worden bij een noodgeval gebruikt door de vergiftigingencentra. Bij een ongeluk kan de UFI-code vanaf het productetiket, worden voorgelezen aan een medewerker van een vergiftigingencentrum. Zo kan deze met behulp van de handelsnaam nauwkeurig bepalen om welk product het gaat en de behandelaar of patiënt van de juiste informatie voorzien.


Lees hier alle artikelen uit In Process november 2020:

Kluthe investeert in duurzaamheid
100% groen, 100% CO2-neutraal
Een harsreiniger op waterbasis
De voordelen van ‘no man entry’
Vlekvrij smeren en koelen
Met Hakuform A 828

Kies groen, kies Nikutex
Voor watergedragen 2K-laksystemen
SmartCare’ passiveren
Volautomatisch en gedigitaliseerd
Optimale bedrijfshygiëne
Juist nu: met HakuCare