Nieuwe normeringen voor zoutneveltesten

Een neutrale zoutsproei- of zoutneveltest geeft inzicht in de kwaliteit van de corrosiebescherming van vrijwel alle (gecoate) metalen. Nieuwe normeringen moeten zorgen dat de garantieperiode voor corrosiebescherming nauwkeuriger kan worden bepaald.

V: Wat is een zoutneveltest ook alweer?
A: Bij een neutrale zoutneveltest wordt een gelakt proefplaatje van gelakt of verzinkt staal ingekrast met een standaard-kraspen. Vervolgens wordt het proefplaatje in een gesloten testkast continu en langdurig gesproeid met een zoutoplossing (hoofdzakelijk een oplossing van 5% natriumchloride) bij een temperatuur van 35° C. Op die manier wordt het proefplaatje blootgesteld aan sterk corrosieve omstandigheden. Op en rond de kras is daarna te zien in hoeverre corrosie is opgetreden.

V: Wat gaat er veranderen?
A: De huidige normeringen voor zoutneveltesten staan beschreven in het kwaliteitsmanagementsysteem ISO 9227. In de komende jaren zal geleidelijk worden overgegaan naar ISO 12944. Deel 2 van ISO 12944 omschrijft onder andere vijf basiscategorieën met betrekking tot atmosferische corrosie:

V: Wat zijn de voor- en nadelen?
A: Neutrale zoutneveltesten zijn zeer geschikt om relatief snel gelijkwaardige producten met elkaar te vergelijken. Met de zoutneveltesten volgens ISO 9227 is in de afgelopen decennia veel historie opgebouwd, zodat de resultaten goed met elkaar kunnen worden vergeleken. Met de nieuwe normeringen volgens ISO 12944 zal die historie stap voor stap worden opgebouwd. Een nadeel van zoutneveltesten is dat de correlatie met de praktijk doorgaans gering is: bij daadwerkelijke corrosieprocessen spelen immers – zowel binnen als buiten – veel andere factoren een rol.

V: De volgende stap: cyclische testen?
A: De automobielindustrie en andere grote industrieën werken daarom geregeld met zogeheten cyclische corrosietesten. Deze bevatten verschillende fasen met zoutnevel, condensatie, drogen en soms ook uv-licht en kou. Deze testen zijn duurder, maar sluiten veel beter aan bij de praktijk. De verwachting is daarom dat zoutneveltesten op langere termijn zullen plaatsmaken voor cyclische testen.

Lees hier alle artikelen uit In Process mei 2020:

HakuCare hygiënische reinigers
Voor een gezonde werkomgeving
Bedrukte folies gerecycled
Binnen acht seconden weer als nieuw
Lakcoagulering met Isogol
Altijd een pasklare oplossing
De dunnelaagtechnologie
De voordelen van slimme chemie

De juiste procesparameters
Meten en doseren in de cloud
Neutrale zoutneveltesten
Zijn ze nauwkeurig genoeg?
Volg Kluthe ook online
Elke maand een speciale aanbieding