Optimaal hergebruik van bedrukte folies

Samen met een partner uit de flexografische industrie ontwikkelde Kluthe een innovatief procedé om bedrukte plastic folies te reinigen. Daardoor worden grote hoeveelheden afgedankte folie geschikt voor hergebruik.

Veel testfolie
Van plastic draagtasjes tot verpakkingen – in de foliesector worden elke dag vele kilometers folie bedrukt. Dat gaat met een snelheid van wel honderd meter per minuut. Om de folies goed te kunnen bedrukken, moet de printmachine eerst nauwkeurig worden afgesteld. Hiervoor is vaak minimaal anderhalve kilometer testfolie nodig, die daarna wordt weggegooid.

Slimme machine
Onnodig veel plastic afval dus, en bovendien zonde van het materiaal en de inkt. Een techbedrijf uit de flexografische industrie ontwikkelde daarom een slimme machine om de bedrukte testfolies te reinigen, zodat ze kunnen worden hergebruikt. De partner vroeg Kluthe om hiervoor een passend reinigingsproduct te ontwikkelen. Een extra uitdaging: de drukinkt moet binnen acht seconden van de folies zijn verwijderd.

Zo goed als nieuw
Het succesvolle resultaat is Nikutex 246, een hoogwaardige organische reinigingsvloeistof met een groot oplossend vermogen. De vloeistof wordt puur ingezet in een bad van 800 liter, waarbij de folies langs krachtige rollers worden getrokken. Na een tweede bad van 400 liter zijn de folies geschikt voor hergebruik als testfolie of als grondstof voor nieuwe folie.

Wereldwijd ingezet
Het gecombineerde pakket – machine en reiniger – wordt inmiddels ingezet bij folieprintbedrijven over de hele wereld.

Lees hier alle artikelen uit In Process mei 2020:

HakuCare hygiënische reinigers
Voor een gezonde werkomgeving
Bedrukte folies gerecycled
Binnen acht seconden weer als nieuw
Lakcoagulering met Isogol
Altijd een pasklare oplossing
De dunnelaagtechnologie
De voordelen van slimme chemie

De juiste procesparameters
Meten en doseren in de cloud
Neutrale zoutneveltesten
Zijn ze nauwkeurig genoeg?
Volg Kluthe ook online
Elke maand een speciale aanbieding