Testen op corrosiebescherming

Zoutneveltesten geven inzicht in de mate waarin metaalvoorbehandelingsproducten bescherming bieden tegen corrosie. Daarbij is er onderscheid tussen neutrale en aangezuurde zoutneveltesten.

Wat is een neutrale zoutneveltest?
Hiermee testen we de corrosiewering van gelakt staal en verzinkt staal. Eerst wordt een gelakt proefplaatje ingekrast. Vervolgens wordt het plaatje in een gesloten testkast langdurig gesproeid met een zoutoplossing bij een temperatuur van 37° C. Op en rond de kras is daarna te zien of en in hoeverre corrosie is opgetreden.

Wat is een aangezuurde zoutneveltest?
Een met azijnzuur aangezuurde zoutneveltest is speciaal bedoeld voor gecoat aluminium. In specifieke omstandigheden kan ook aluminium immers corroderen, maar in een zoutneveltest reageert het niet of nauwelijks op zout. Daarom hebben we voor aluminium een aparte testkast. Hierin voegen we aan de zoutoplossing een beetje azijnzuur toe, zodat het proefplaatje in een zure zoutnevel komt te staan.

Hoe zit het met filiforme corrosie?
Filiforme corrosie (FFC) is een van de meest voorkomende vormen van corrosie bij staal en gecoat aluminium. FFC tast het metaal (nog) niet echt aan, maar is natuurlijk niet welkom. Om een indicatie te krijgen van de bescherming tegen FFC, wordt een proefplaatje ingekrast en ondergedompeld in een zoutoplossing. Daarna wordt het plaatje in een condenskast geplaatst, met een temperatuur van 38° C en een luchtvochtigheid van circa 95%.

 

Lees hier de andere artikelen uit In Process oktober 2018:

Kluthe op SURFACE Campus 2018
De nieuwste innovaties van Kluthe
IJzerfosfateren op kamertemperatuur
Column van Rudy van Egten
Passiveren ná stralen
Decorrdal SAZ 4.0: ready for use
Veilig werken met de WIK
Alle veiligheidsaspecten op één kaart

Spoelen en reinigen zonder VOS
Hoogwaardige spoelverdunners
Testen op corrosiebescherming
Een kijkje in het Technical Center van Kluthe
Het 5C-concept: harmony in chemistry
Optimale efficiency voor het beste resultaat
De nieuwe privacywet
Wat doet Kluthe met uw gegevens?