Zo testen we de optimale spoelkracht

De spoelverdunners van Kluthe worden ingezet onder uiteenlopende omstandigheden. Om de oploskracht van verschillende producten te vergelijken, voeren we in ons laboratorium zogenoemde druppeltesten uit.

V: Waarom voeren we druppeltesten uit?
A: Verfspuitinstallaties moeten bij elke kleurwissel snel en grondig worden gereinigd. Dat geldt voor zowel oplosmiddelhoudende als watergedragen verf- en laksystemen. De omstandigheden waarin dat gebeurt, zijn overal anders. Onze spoelmiddelen moeten dus perfect aansluiten bij die specifieke situaties en de wensen van onze klanten.

V: Hoe werkt een druppeltest?
A: Met een druppeltest kunnen we de oplos- en spoelkracht van verschillende lak- en spoelverdunners vergelijken. De test begint met een glazen plaatje waarop we een laklaagje aanbrengen van exact 90 μm (het symbool voor micrometer of mu). Het apparaatje waarmee we dat doen, heet een ‘bird applicator’. Vervolgens laten we vanuit een 10 centimeter hoge ‘buret’ elke 6 seconden een druppel van het spoelmiddel op het laklaagje vallen. Een buret is een glazen buis met een kraantje aan de onderkant en een schaalverdeling op de zijkant, waaraan je kunt zien hoeveel vloeistof erin zit.

V: Hoe bepalen we daarmee de spoelkracht?
A: Op de plek waar de druppel valt, lost het laklaagje geleidelijk op tot het glazen plaatje helemaal schoon is. Het aantal druppels dat daarvoor nodig is, bepaalt de oplos- en spoelkracht van het product: hoe minder druppels, hoe sterker de spoelkracht. Op die manier kunnen we het spoelmiddel chemisch bijsturen tot we de ideale oplos- en spoelkracht hebben bereikt.

 

Lees hier alle artikelen uit In Process april 2019:

EUROFINISH + MATERIALS 2019
De nieuwste innovaties van Kluthe
HF-vrij beitsen met Decorrdal
Column van Frederik van Betsbrugge
100 jaar Kluthe Benelux
Een bijzonder jubileum
Sterk in tankwagenreiniging
De resin-cleaner van Kluthe

Duurzame spoelverdunners
Met een minimum aan VOS
Wat is een druppeltest?
Zo bepalen we de optimale spoelkracht
Watervrij sproei-ontlakken
Snel, effectief en veilig
Zinkfosfateren op lage temperatuur
Kostenbesparing door slimme chemie