Duurzame chemie voor de staalbouw

Chemische producten moeten aan strenge wetten en regels voldoen. Dat geldt ook voor de lak- en verfindustrie – en daarmee ook voor de staalbouw. Het was dan ook een van de thema’s die werden besproken tijdens de Staalbouwdag 2022.

Veel belanghebbenden
In 2020 en 2021 gooide corona roet in het eten, maar dit jaar was er weer een Staalbouwdag, hét kenniscongres voor iedereen die betrokken is bij de brede Nederlandse staalbouw. Van opdrachtgevers, architecten en constructeurs tot aannemers, staalbouwers en toeleveranciers. Ook Kluthe was van de partij, op 4 oktober in het AFAS Theater in Leusden.

Lak- en verfsystemen
Bij het ontwerpen, bouwen en conserveren van staal speelt het gebruik van de juiste lak- en verfsystemen een belangrijke rol. De Europese wet- en regelgeving hiervoor wordt steeds strenger. Dat heeft niet alleen impact op de samenstelling van die lak- en verfsystemen, maar bijvoorbeeld ook op voorbehandelingsproducten, lakverdunners, spoelverdunners en ontlakkingsmiddelen.

Duurzame alternatieven
Kluthe loopt hierin vaak al vóór op de wet- en regelgeving. Ons laboratorium ontwikkelt duurzame alternatieven met een minimum aan stoffen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. De Haku GB-productgroep is daarvan een goed voorbeeld. De Haku GB-groep bevat excellente VOS-arme lakverdunners en spoelthinners voor oplosmiddelhoudende verf- en laksystemen.

Volledig op maat
Voor watergedragen verf- en laksystemen biedt de Nikutex-reeks diverse VOS-arme of zelfs VOS-vrije alternatieven. Zo heeft Kluthe dus altijd spoelmiddelen op maat. Bij de juiste toepassing zijn ze veilig in gebruik, optimaal afgestemd op het gewenste procedé en de vereiste vlampunten. Dat is niet alleen goed voor mens en milieu, maar uiteindelijk ook een stuk voordeliger.

Lees hier alle artikelen uit In Process november 2022:

Energiezuinig werken
Zonder kwaliteitsverlies

Yes, we care
Kluthe werkt CO2-neutraal

Staalbouwdag 2022
Een zeer geslaagd congres

Toezicht op SVHC-stoffen
Hoe doen we dat?

Twee nieuwe tankreinigers
Levensmiddelen-gecertificeerd

Brandschoon en roestvrij
Dankzij Hakupur en Custos

Optimale online service
Met het HakuCare Digital Platform

.
.