Stilstaand procesbad? Geef bacteriën geen kans

Watermengbare vloeistoffen voor metaalbewerking en metaalvoorbehandeling zijn gevoelig voor bacteriën, gisten en schimmels. Zeker als een procesbad voor langere tijd stilstaat – iets wat veel bedrijven noodgedwongen overkwam als gevolg van de coronamaatregelen.

Kwaliteit bewaken
De juiste badconcentraties en pH-waarden zijn essentieel voor elk metaalbehandelingsproces. Om de kwaliteit van het bad te bewaken, is het zaak om bacteriën, gisten en schimmels buiten de deur te houden. Deze ongewenste indringers breken de werkzame stoffen in de vloeistoffen af en zorgen bovendien voor vervelende geurtjes en andere ongemakken.


Zuurstof rondpompen
Als een procesbad voor langere tijd stilstaat, grijpen bacteriën hun kans en vermenigvuldigen zich razendsnel. Daarom is het belangrijk om dit proces vroegtijdig te beteugelen. Dat kan op een relatief eenvoudige wijze, namelijk door gebruik te maken van de belangrijkste natuurlijke bacteriënremmer: zuurstof. Door de emulsie regelmatig rond te pompen wordt lucht ingebracht en krijgen de bacteriën minder kans om te muteren.

Controle van pH en concentratie
Als de installatie na een langere periode weer wordt opgestart, dient eerst de afzuiging te worden aangezet. Controleer na ongeveer een uur de pH en concentratie van het bad. Als deze afwijken van de norm, is het zaak om de waarden te corrigeren. Het verdient de voorkeur om de spoelbaden te allen tijde te vervangen.

Advies van onze specialisten
Wilt u advies over het onderhoud van uw procesbaden? Neem dan contact met ons op via info@kluthe.nl. Onze applicatietechnici helpen u graag.

 

Lees hier alle artikelen uit In Process september 2021:

Een staaltje precisiewerk
Rudy van Egten over de dunnelaagtechnologie

Optimale procesbewaking
Via het HakuCare Digital Platform

Nominatie ION Borghardt Award
Erkenning voor onze duurzame chemie

Stilstaand procesbad?
Geef bacteriën geen kans

Duurzaam ontlakken
Met Controx E 162

Haku GB-spoelverdunners
Aromaatvrij en zeer voordelig

Superschoon en roestvrij
Alles in één met Hakupur

Strengere corrosietesten
Ook voor de offshore-industrie