Ook op zee krijgt roest geen kans

De offshore-industrie, zoals voor wind- en getijdenenergie, wordt steeds belangrijker. Ook daar – op zee – mag corrosie geen kans krijgen. Daarom is er een nieuwe normering toegevoegd aan ISO 12944, de industriële standaard voor corrosiebescherming van staalconstructies.

Zout water
Metaalvoorbehandelingsproducten en verfsystemen moeten beschermen tegen corrosie. Zelfs onder de meest extreme omstandigheden, zoals in de offshore-industrie of bij metaaltransport over zee. De lange periode, maar vooral het agressieve milieu van het zoute water vormt immers een grote aanslag op het oppervlak.

Laboratoriumtesten
Om een indicatie te krijgen van de mate van corrosiebescherming, voeren we zoutsproei- of zoutneveltesten uit. Daarbij worden proefplaatjes in een laboratoriumomgeving blootgesteld aan sterk corrosieve omstandigheden. De industriële normeringen voor deze corrosietesten staan beschreven in het kwaliteitsmanagementsysteem ISO 12944-6:2018.

Offshore-normering
In ISO 12944-6:2018 staan enkele wijzigingen ten opzichte van eerdere ISO-standaarden. Daardoor moet in sommige gevallen anders worden getest om metaalvoorbehandelingsproducten en verfsystemen te beoordelen. Eén van de wijzigingen is dat de corrosieklassen C5-I (industrieel) en C5-M (maritiem) zijn vervangen door C5 voor zwaar (kust)klimaat en CX voor offshore-klimaat. Ook is een aantal eisen voor de duur van de corrosiewering aangepast.

Cyclische testen
Zoutneveltesten geven inzicht in de kwaliteit van de corrosiewering van vrijwel alle gecoate metalen. Een kanttekening is dat bij daadwerkelijke corrosieprocessen veel andere factoren een rol spelen. Zeker voor offshore- en andere zware omstandigheden zal daarom steeds vaker worden overgestapt op ‘cyclische’ corrosietesten. Deze bevatten meerdere testfasen met zoutnevel, condensatie, drogen en soms ook uv-licht en bevriezing, allemaal binnen een cyclus van één week. Voor de zwaarste CX-klasse kan de totale testduur echter tot wel 16 cycli (ruim 2.600 uur) bedragen.

 

Lees hier alle artikelen uit In Process september 2021:

Een staaltje precisiewerk
Rudy van Egten over de dunnelaagtechnologie

Optimale procesbewaking
Via het HakuCare Digital Platform

Nominatie ION Borghardt Award
Erkenning voor onze duurzame chemie

Stilstaand procesbad?
Geef bacteriën geen kans

Duurzaam ontlakken
Met Controx E 162

Haku GB-spoelverdunners
Aromaatvrij en zeer voordelig

Superschoon en roestvrij
Alles in één met Hakupur

Strengere corrosietesten
Ook voor de offshore-industrie